Timbros bästa. Nummer 2: Industrispionage.

Efter att den s.k. FRA-lagen nu vunnit en kompakt majoritet i Sveriges Riksdag, får vi hoppas att turbulensen lägger sig och att svenska folket mangrant hörsammar vår statsministers kloka diktat att nu låta den delvis så hätska debatten vila och så småningom falla i glömska. Därmed erbjuder sig ett ypperligt tillfälle att gå vidare i den så spännande upplösningen av tio-i-topp-listan över Timbros bästa böcker genom tiderna!

2. Charlie Nordblom Industrispionage (1984). I detta journalistiska herkulesarbete avslöjas hur omfattande det sovjetiska spionaget verkligen var i Sverige under mitten av 1980-talet. Nordholm lägger fram helt ovedersägliga bevis för att över åttio sovjetiska diplomater i själva verket var spioner. Än mer bestickande är att Nordblom kan presentera helt oomkullrunkeliga bevis för att det också fanns en svensk motsvarighet till Arne Treholt centralt placerad i Palmes närmaste krets. Nordholms trovärdighet har genom åren bara bestyrkts. Hans djupa försänkningar i den svenska underrättelseverksamheten demonstrerades t.ex. våren 1986, då han före någon annan -- i det bland annat för sin högkvalitativa samhällsjournalistik ofta så omtalade bildmagasinet Lektyr -- kunde visa att palmutredningen kommit att intressera sig för den kommunistiska terroristorganisationen PKK. Att någon person än idag inte trätt fram eller kunnat peka ut vem som verkligen var den svenske Treholt är i sig ett mycket starkt indicium på att det kanske rentav var statsministern själv som var storspionen och att det förekommit en socialdemokratisk mörkläggning kring den sovjetiska underrättelseverksamheten.

Så återstår alltså bara vinnaren -- vilken kommer att presenteras under kommande vecka!

2. Charlie Nordblom Industrispionage (1984).
3. Yvan Blot (red) Socialism och fascism -- samma familj (1985).
4. Ian Wachtmeister. Ankdammen (1988).
5. Johan Norberg. Till världskapitalismens försvar (2001).
6. Rolf Englund. Samtal om löntagarfonder (1982).
7. Harry Winter. Operation Garbo (1990)
8. Cecilia Brinck. Vägen från träldom (2004)
9. Birgitta Kurtén-Lindberg. Tokfeminismen (2001).
10. Tove Livfendahl. Gösta Bohman – hjälten och myten (2000).

Andra bloggar om: , , , , , .

Kommentarer
Postat av: Per B

Du kan ju inte missa klassikern "Sovjet och fredsrörelsen" om de lömska rödingarnas försök att ge sken av pacifism.http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=207410%2FID

2008-07-02 @ 13:06:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback