Schlagerskandalen.

Jag är som så många andra upprörd över utgången i gårdagens Eurovisionsschlagerfestival. Även om jag kanske inte fullt förstår tjusningen i svenska bidraget the Arks dunka-dunka musik, är det uppenbart att röstningen inte gått rätt till och att ett antal länder i öst bildat en otillbörlig kartell i tävlingen.

Jag skulle dock vilja ge det hela en annan, politisk, dimension. Tar man en närmare titt på resultatsen ser man att de fuskande länderna tycks ha en sak gemensamt: de är alla gamla kommunistländer eller på annat sätt demokratiskt opålitliga länder. Serbien, Ukraina, Ryssland, Turkiet, Bulgarien - samtliga länder i topp-5 lämnar mycket övrigt att önska när det gäller demokratiska traditioner. Och omvänt ser vi hur pålitligt demokratiska och kapitalistiska länder - Frankrike, Irland, Storbritannien - hamnat i botten. Något är uppenbarligen fel.

Jag instämmer därför med vad många andra kommentatorer sagt, d v s att tävlingen nu måste skrotas. Istället borde vi för Sveriges del ta initiativ till en ny tävling baserad på våra demokratiska partners i väst. Nato-alliansen skulle med fördel kunna utgöra basen i en ny melodifestival, där genuint demokratiska länder tävlar med genuint demokratisk musik. För att vara på den säkra sidan skulle man också kunna låta den nyligen aktuella föreningen
Upplysning om Kommunismen få förhandsgranska de svenska bidragen så att ingen förtäckt kommunistpropaganda slinker med av misstag.

På så vis skulle vi kunna återerövra melodifestivalen som ett folkets festival, där demokratiska nationer i bästa samförstånd tävlar om vem som har den bästa musiken.

Andra bloggar om: ,


Kommentarer
Postat av: irina

Rysslands och Vitrysslands bidrag var långt ifrån kommunistisk propaganda tvärtom det såg ut som desperat försök efterlikna demokratiska, kapitalstiska "James Bond stilen".

2007-05-14 @ 12:45:28
Postat av: Haydee

Heh, det kan inte ha handlat om att Frankrikes, Irlands och Stor-Britanniens bidrag sög?! :D

Postat av: Kurre

Kära vänner, det är alltför uppenbart att ni tror för mycket på den vänstervridna propaganda som svenska medier sprider.

2007-05-14 @ 21:15:33
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: Off The Ground

Jag tycker det är patetiskt att tala om en "kartell" i öst, eller om "fusk". Vi i Skandinavien är minst lika bra på att ge höga poäng till varandra. Det här är inget nytt. Det nya i ESC är att ett stort antal länder från öst har tillkommit i tävlingen, vilket gör att det blir fler grannar att rösta på/få röster ifrån. Man måste komma på ett sätt att minska grannrösterna om tävlingen ska bli spännande. Och det gäller både i öst och i väst.

2007-05-15 @ 18:22:21
Postat av: Kurre

OTG, det handlar om länder som inte är demokratiska eller åtminstone inte mogna demokratier. Därför tillåter man korruption i en omfattning som vore oss demokrater fullständigt främmande.

Jag noterar för övrigt att min meningsfrände Johnny Munkhammar delar min uppfattning. Saken torde därmed vara utagerad.

2007-05-16 @ 16:09:25
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: Hat Molester

Jag kan fortfarande inte avgöra om detta inlägg är satir eller om du menar allvar.

2007-05-21 @ 01:35:16
Postat av: Kurre

Jadu, Hat Molester. Vad får dig att tro att inlägget skulle kunna vara satir?
Bästa hälsningar,
Kurt G Rantzén

2007-05-21 @ 10:19:22
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: Hat Molester

Borde vi skrota hockey-VM också, efter att det gick sämre än väntat för Sverige? Bör man sluta spela in svensk film? Den har gått lite sådär på festivalerna runtom i Europa. Vi måste definitivt skrota basket-EM. Sverige har ju inte en chans mot länder som Serbien.
Vem har gett oss rätten att skrota en hel tävling bara för att det gick dåligt för oss i år?
Och hur kan vi ifrågesätta andra länders demokrati när tre fjärdedelar av vår journalistkår aktivt och öppet driver en socialistisk agenda och smutskastar en demokratiskt vald regering. Vilka andra länder har vidriga monopol som Svenska Spel och Systembolaget? I vilka andra länder har motsvarigheter till LO den politiska ställning som de har här?
Om du orkar, studera resultaten från årets omröstning. Även västländerna röstade övervägande på östländer. Finland vann i fjol. Sverige kom femma. Hur kommer det sig att det fungerade i fjol, när ett västland vann? Jag tror knappast att östländerna var lika dåliga förlorare och krävde tävlingens nedläggning bara för att ett gäng skojare i halloweendräkter vann tävlingen.
Har du även glömt den totala västdominansen som genomsyrat tävlingen i 55 år innan östländerna började vara med på allvar? DEN dominansen var tydligen inget problem?!
Om du och de som tänker likadant inte kan acceptera att Europa även består av östländer så får ni mer än gärna starta er egen lilla xenofobiska tävling med värdelösa schlagers som ingen vill höra mer. Den riktiga ESC kommer fortfarande stå för underhållningen.

2007-05-21 @ 12:16:11
Postat av: Kurre

Käre HM,
Ingenstans har jag sagt att det är pga Sveriges förlust som tävlingen nu måste omstöpas. Däremot anser jag att Sveriges dåliga resultat är en stark indikation på vart det barkar hän - framför allt i ett sammanhang där samtliga västerländska demokratier stod sig slätt mot de minst sagt tvivelaktiga regimerna i öster.
Att röstsystemet systematiskt gynnar kommunistiska länder har sedermera bevisats av Magasinet Neo, som torde vara en vederhäftig källa i sammanhanget. Ta en titt på deras blogg om du vill veta mer om detta.
Att tävlingen under det kalla kriget dominerades av västerländska demokratier tycker jag talar för densamma. Hade du föredragit kommunistiska marionetter från Sovjet?
Beträffande din slutkläm så är det ju precis detta jag föreslår. Jag vill ha en melodifestival som är genomgående västerländsk och demokratiskt pålitlig. Detta har ingenting med 'xenofobi' att göra.
Bästa hälsningar,
Kurt G Rantzén

2007-05-21 @ 18:35:10
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: Kristoffer Larsson

För det första varför är det alltid väst som ska avgöra vad som är bra musik eller inte, om musiken från forna öst-stater går bra ekonomiskt och där
lyssnarkretsen är störst så borde det också utifrån ett liberalt perspektiv vara bra musik. Här spelar de globalekonomiska strukturerna roll, eftersom vi upplever i väst att vi har mer och satsar mer på musik (behöver nödvändigtvis inte vara så i verkligheten) så känns det som vi förlorar mest när vi förlorar. Det är en brist av komunikation och interaktion mellan länderna.
Sen lite kort om "kommunistpropaganda" varför skulle det vara fel med det, vi hör ju ständigt musik med normativa, odemokratiska marknadsekonomiska åsikter. Jag påstår inte att en väg till kommunism är odemokratisk och problematisk, men låssas inte som dagens ekonomi är det! Låt musiken spegla samhällsutvecklingen bäst den vill, borde det inte vara liberalt nog att även låta andra samhällsstrukturer delta?

2007-06-08 @ 13:09:23
Postat av: Kurre

Tack Kristoffer,
Jag håller med dig i din värdering men inte i din verklighetsbeskrivning. När ryssar och andra sovjetmänniskor fuskar sig fram till en seger i denna anrika tävling måste väst sätta stopp.
Stalin tog sig ända till Berlin. Hur långt kommer inte dagens ledare att gå om vi inte stoppar dem? Vi ser redan hur de försöker breda ut sitt inflytande över små försvarslösa nationer som Estland.
Att tillåta kommunistpropaganda att spelas i tv och radio vore synnerligen olämpligt. Kommunismen är en våldsideologi som leder till svält och massmord varhelst den tillämpas.
Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

2007-06-08 @ 16:20:37
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: Kristoffer Larsson

På vilket sätt fuskar de sig fram?
Kommunismen i sig är ingen våldsideologi och kommunismen har aldrig realiserats nånstans. Dock kan vägen dit kantas av våld och odemokratiska handlingar, kränkningar av mänskliga rättigheter osv. Men detta görs ju även idag av marknadsekonomiska och kapitalistiska intressen. Så jag i min "rationella" övertygelse om att människor är lika värda och ska ha lika möjligheter så anser jag att en maktförändring är nödvindig, för att det ska bli hållbart så måste det folkliga stödet vara stort. Alltså demokratisk maktförändring. Nu tror jag visserligen det folkliga stödet har blivit så utvattnat att det är ytterst problematiskt att vara kommunist idag. Men marknadsekonomins ytterligare påtryckningar och odemokratiska handlingar för att bekämpa en folklig rörelse ser jag som mkt oroväckande.

2007-06-10 @ 12:53:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback