Malmöliberalismen?

Malmö har, till skillnad från de två andra storstäderna i Sverige, inte någon liberal tradition att blicka tillbaka på. Det har visserligen tidvis funnits lovande tendenser bland folkpartisterna i staden, vilka naturligt nog blickar västerut för inspiration hos danska systerpartiet Venstre, men på grund av den låga utbildningsnivån i staden har dessa aldrig nått någon märkbar resonans med staden i övrigt. Timbro Syd har också, under Rickard Wendels ledning, försökt vrida om debattklimatet i regionen i liberal riktning. Nu när verksamheten tagits över av två unga och oerfarna kvinnor tycks dock organisationens genomslagskraft ha minskat betänkligt.

Nu finns det dock ljus i mörkret. Jag fann precis den synnerligen intressanta bloggen "Lilla Torg Liberalerna", som tycks drivas av ett kollektiv av klassiskt liberala individer. Man håller liberalismens fana högt och går till storms mot de palestinska extremisterna i Gaza, JämO och andra antiliberala inslag i vår vardag. Bloggen kan verkligen rekommenderas.

Det finns emellertid en skönhetsfläck som stör varje stilistiskt skolad vän av ordning. Varför utelämnar man bindestrecket i bloggens namn? Är detta en förtäckt ironi riktad mot det svenska språkets utarmning? Eller är det anglosaxiskt inspirerade skrivsättet i själva verket ett subtilt sätt att uttrycka stöd för den stora liberala nationen i väster?

Uppdatering: Jag har placerat min blogg i Vellinge på bloggkartan.se

Andra bloggar om: , , .

Kommentarer
Postat av: Leva eller lyda

Hej Kurt
Tack för ditt fina inlägg om Malmölibiberalismen. Jag kan inte annat än hålla med dig när det gäller din analys. Det sägs att Folkpartiet i Malmö är ett av Sveriges mest ideologiska. Det är skrämmande om det är sant, för mycket ideologi finner man inte där.
Din beskrivning "ett kollektiv av klassiskt liberala individer" är mycket träffande. Det kommer nog som en överraskning för många vänsteranhängare att ett kollektiv faktiskt kan bestå av individer.
Angående namnet får det erkännas att det är det anglosaxiska skrivsättet som inspirerat, men på ett mer omedvetet sätt än vad du hoppas på. Å andra sidan är i varje fall jag även liberal när det gäller spåket. Det är snyggare utan bindesträck, därmed bättre. Det är min stilistiska analys av vår "felskrivning". Utan nytänkande OCH slarv utvecklas inte språket.
Venlig hilsen
Leva eller lyda


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback