Rapport från Almedalen: Bakläxa till skolministern!

Det tråkiga vädret till trots så blev det en fin start på årets polikervecka. Folkpartiledaren Jan Björklund är alltid välartikulerad och trevlig att lyssna till. En hyllning till den svenska atomkraften, tydliga budskap om vikten av att ställa krav och en utlovad skattesänkning på slutet, var vad Björlund hade att bjuda på.


Detta till trots blev ändå Björklunds tal lite av en besvikelse. Skolministern hade nämligen själv glömt att göra läxan från förra årets politikervecka. Tidigare under dagen hade nämligen tankesmedjan Munkhammar Advisorys presenterat en vetenskaplig studie över 2007 års partiledartal, vilket jag berättat om här på "blogen". Genom en mycket kvalificerad etymologisk studie hade två välmeriterade språkforskare konstaterat att det socialdemokratiska nyspråket helt kommit att dominera det politiska språket. I kvällens anförande talde Jan Björklund om att den förestående bolagskatten skulle möjliggöra framtida välfärdsreformer. Om skolministern hade varit bättre underrättad om den språkvetenskapliga forskningens senaste rön hade han där kunnat läsa om hur ordet ”reform” enligt det ansedda uppslagsverket Wikipdia betyder:

 

”omdaning, ombildning, omgestaltning, förbättring, förändring till ett nytt och bättre tillstånd på samhällsinstitutionernas, lagstiftningens eller sedernas område”.


Den lexikala betydelsen utesluter alltså inte den självklara liberala ståndpunkten att en skattesänkning i sig själv är ett ”bättre tillstånd”. Mot bakgrund av Jan Björklunds fadäs i sitt tal så vore det på sin plats att Munkhammar Advisorys och deras språkforskare får i uppdrag att granska samtliga av de borgerliga partiledarnas tal under den kommande veckan. Munkhammar Advisorys skulle kunna sätta in sina största resurser i detta arbete och granska talen i förväg och stämma av användningen av vissa nyckelbegrepp med hur de definieras i Wikipedia.


Andra bloggar om:
,

Kommentarer
Postat av: Kurt

Det blir nog bättre när Göran Hägglund talar, och lovar sänkt bensinskatt, eller när alliansen senare i veckan i ett gemensamt utspel lovar avskaffad fastighetsskatt.

2008-07-07 @ 07:26:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback