Fores behöver Dick!

Som en av Sveriges ledande liberala blog-skribenter är det en glädje för mig att notera att vi håller på att få en ny liberal tankesmedja. Fores, som är knuten till centerpartiet, har följande mål för sin verksamhet:

"FORES vill skapa förändring, framförallt för att Sverige bättre ska klara globaliseringen och klimathotet. Vi vill flytta fokus till människors möjligheter att själva skapa sin tillvaro och förändra."

Det är som sagt bra att den liberala debatten får ett nytt forum. Men programförklaringen lämnar likväl en lite fadd eftersmak. Vad Sverige minst behöver är ytterligare en röst som ropar på vargen, så fort debatten om klimathotet kommer upp. Istället måste vi liberaler hålla en ordentlig rågång mot de tillväxt- och konsumtionsfientliga socialistiska krafter som tagit myten om den globala uppvärmningen som en förevändning för sina attacker mot marknadsekonomin. Just därför är det viktigt att den nya tankesmedjan får en vetenskaplig ledning som förstår värdet av ord som sanning, kunskap och framsteg. Jag har själv på den här blogen sagt vad som behöver sägas om forskning och hotet från irrläror som postmodernism och feminism.

FORES skall snart presentera sitt vetenskapliga råd, men jag vill här göra ett betydelsefullt inlägg i debatten. Få personer, om ens någon med centerpartistisk partianknytning, kan vara mer meriterade än min liberala blog-kollega Dick Erixon. På sin blog skriver Erixon mycket initierat och balanserat om bristerna i den Europeiska forskningspolitiken:

"Europa straffar forskningen genom regleringar, klåfingrighet och styrning, exempelvis ska man inom all forskning anlägga feministiskt perspektiv, alltså ägna sig åt politiskt flumm och idioti istället för att öka mänsklighetens kunskapsmassa. Det är klart att man flyr från dessa dårhus till universitet i Europa..."

Detta i motsats till universiteten i USA, där man knappt behöver lära sig stava till ordet flumm! Erixon, med sina gedigna erfarenheter och djupa kunskaper om forskningens villkor, måste vara det självklara valet som FORES forskningschef, och denna blogpost får bli upptakten till en massiv personkampanj för att så skall ske.

Andra bloggar om: , , , .

Kommentarer
Postat av: Jacob Wibelius

Du säger det själv, broder: Programförklaringen lämnar en fadd eftersmak. Det är ovärdigt Dick Erixon att beblanda sig med sådant.

Postat av: Gemene Man

"Detta i motsats till universiteten i USA, där man knappt behöver lära sig stava till ordet flumm!"

Nej, sannerligen inte, då det faktiskt är felstavat. Men sedan är det väl ändå så att kunskap skall användas till något och då blir det lite svårt att inte komma med värdeingar, vilka vägleder riktningen av forskningen. Med undantag för den naturvetenskapliga disciplinen är det ingen vetenskapsgren som är helt befriad från mänskliga värdeingar och vad vore lämpligast att avgöra värderingsmässiga inriktningar av dessa än våra folkvalda representanter!!

2008-02-04 @ 16:13:08
Postat av: Joakim

Dick Erixon är en intressant person med många bra åsikter, men han är allt för politiskt färgad för att med hög trovärdighet gå in i rollen som forsknigschef. Gemene Man har rätt i att ingen vetenskap är helt befriad från mänskliga värderingar, men just därför behövs en person på posten som inte är politiskt bunden. För att kunna penetrera och på ett förhållandevis objektivt sätt förhålla sig till den intressanta och nya forskning som bedrivs inom områden som innovationer, entreprenörskap och hållbar ekonomisk tillväxt, behövs dessutom en person som doktorerat inom relevant disciplin såsom nationalekonomi. Kurranz skriver "...viktigt att den nya tankesmedjan får en vetenskaplig ledning som förstår värdet av ord som sanning, kunskap och framsteg." Dick Erixon skulle inte vara en trovärdig företrädare för dessa ord i en roll som forskningschef. äremot skulle han vara oerhört värdefull för tankesmedjan i en roll som rådgivare.

2008-04-04 @ 09:50:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback