Singapore och Kafka

Läsaren får ursäkta att jag dröjer något med min definitiva nådastöt mot den näsvisa men dåligt pålästa signaturen Veronicas insinuanta frågor. Jag finner det nämligen påbjudet att uppmärksamma er läsare på en mycket fin reseskildring från det soliga Singapore, signerad min liberala meningsfrände kulturpersonligheten Johan Staël von Holstein.


Jag har tidigare här på bloggen berättat om mina egna resor i detta fantastiska land och det kreativa klimat som landets låga skatter genererar. Staël von Holstein skriver nu på ett elegant och språkvårdat sätt:


”Där är rent, snyggt, tryggt, roligt, geografiskt väl plasserat, bra miljö, service orienterat och fantastiskt helt enkelt.”


Staël von Holstein bemöter också de okunniga invändningarna om att Singapore på något sätt skulle brista vad det gäller mänskliga fri- och rättigheter:


MEN..! Skriker då en massa som inte varit där, vad händer med yttrandefrihet osv. Det avskräcker ingen. Singaporianer får resa hur mycket de vill, när de vill och inga emigrerar, samtidigt som massor av framgångsrika och förmögna västerlänningar (bl.a. 1700 Svenskar) flyttar dit och bosätter sig varje år.

 

Det är typiskt att debatten om Singapore i Sverige kontrolleras av vänsteranstrukna organisationer som Amnesty International och Reportrar utan gränser, vars företrädare aldrig har haft förmånen att, som Staël von Holstein och jag själv, bjudas in till landet och träffa regeringspartiets framtidsinriktade politiker.


Precis som Staël von Holstein skriver är den svenska debatten inskränkt på så sätt att vi alltid förutsätter att våra egna system för skatter, rättskipning och katastrofhantering är de bästa. Han påminner om den socialdemokratiska regeringens svinaktiga beteende i samband med tsunamikatastrofen, men han kunde också ha nämnt den gatlopp han själv tvingades löpa för den svenska kultureliten utan att Amnesty eller Reportrar utan gränser så mycket som andades någon kritik. Då var det istället jag och Fredrick Federley som i en gemensamt koordinerad aktion fick ta Johan i försvar, när han känslomättat och kulturellt beklagade förföljelsen:


Jag behandlas som en dömd brottsling där brottet är ställt utom allt tvivel, men likt Kafkas figur är jag varken dömd eller åtalad, utredd eller ens misstänkt. Jag är bara dömd av den socialistiska PR-apparaten och det gamla socialistgardet inom journalistkåren och kultureliten.

 

För mina litterärt obildade läsare vill jag informera om att Kafka var en tjeckisk författare och den ”figur” som Staël von Holstein åsyftar är en man som förvandlades till en skalbagge. Så långt tilläts alltså människorättskränkningarna att gå i Sverige att en av våra mest framstående entreprenörer och kulturpersonligheter behandlades som en insekt. Detta ger perspektiv på hur skenhelig den socialistiska kritiken mot de asiatiska tigerekonomiernas demokratiska system är.

 

Andra bloggar om: , .

Kommentarer
Postat av: Kurt

Hmmm Johan Staël torde nog snarare syfta på "Josef K" som sin Kafka figur, han häktas ju utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vilket torde passa bättre in på Johan Staëls beläganhet än Gregor Samsas förvandling till en skalbagge.



Och Singapore måste ju vara demokratiskt när de enligt Johan Staël tydligen har en "Premiär minister", som håller käcka tal. Man kan ju bara hoppas att Johan Staël tar fasta på Premiär ministerns inbjudan och flyttar till Singapore, så att han får möjlighet att verkligen frisläppa hela sitt enorma entreprenörskap.

2008-08-17 @ 07:29:38
Postat av: Kurre

Bäste Kurt,



Jag uppmanar dig att öva upp din förmåga att läsa innantill, innan du kritiserar min och Staël von Holsteins Kafkareception. Staël von Holstein skriver inte vilken ”figur” han menar och inte heller vilken roman som avses. Detta beror på att jag och Staël von Holstein är experter på litteraturteori och skriver för en bildad publik där detta inte behöver utsägas. Josef K i romanen Processen blir visserligen anklagad för ett brott, men i motsatts till Staën von Holstein så blir han aldrig delgiven vilket brott det rör sig om. Läs följande citat från von Holstein och begrunda dina egna tillkortakommanden på litteraturteorins område:



”Men vad är det för fruktansvärda brott jag har begått? Jo, jag har utnyttjat mina demokratiska rättigheter att uttrycka mina politiska ståndpunkter och nu senast, att jag accepterat en utnämning till Statens kulturråd.”



Därmed torde även du min Kurt förstå att Staël von Holstein åsyftar Kafkas figur Gregor Samsa. För övrigt vore det en oerhörd förlust för svenskt företagande och kulturliv om personförföljelserna och det höga skattetrycket tvingade Staël von Holstein på flykt till Singapore.



Bästa hälsningar,



Kurt G. Rantzén

Postat av: Kurt

Jo, jag borde ju ha förstått att Staël von Holstein är kafkaexpert. Han kommer ju att bli en stor tillgång för akademin när han väljs in där.

2008-08-19 @ 07:27:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback