Revansch åt Peter Brixtofte!

Den populäre danske politikern Peter Brixtofte har i dagarna fått sin politiska karriär definitivt punkterad genom ett ytterst tvivelaktigt beslut av det danska inrikesdepartementet. Ministeriet ifråga har besutat att anullera Brixtoftes mandat i kommunfullmäktige -- en exceptionell åtgärd som visar hur hotade man känner sig av Brixtoftes framgångsrika liberala förändringsarbete mot utanförskapet.

Brixtofte blev allmänt känd som borgmästare för den danska förortskommunen Farum. Genom att dra in kommunalt understöd till dem som inte upfyllde vissa grundförutsättningar -- flit och redlighet, vårdat yttre, korrekt uppförande -- kunde man både sänka skatterna och den lokala arbetslösheten radikalt. Framgångssagan finns väl dokumenterad i en rad publikationer från Timbro, som också visar hur samma koncept kan utvecklas i Sverige.

Att Brixtofte nu fallit offer för en obehaglig politisk häxprocess har sin förklaring i ett annat systemfel, vilket den ambitiöse borgmästaren i sitt nit också försökte råda bot på. Det är ett välkänt problem att lokala politiker inte har några personliga incitament i kampen mot utanförskap och arbetslösa. Brixtofte försökte kompensera för denna brist genom att kvittera ut en och annan belöning för sina exceptionella framgångar. Således var hans handlingar även i dessa delar vägledda av sunda liberala principer. Som mina liberala kolleger Bengt Solberg och Fabian Zäll så riktigt noterat:

Borgmästaren Peter Brixtofte har skapat en politisk kultur som präglas av att ingenting är omöjligt, allt är tvärtom möjligt, alla problem - hur stora och svåra de än är - kan vändas till framgång. I våra kontakter med Farum har det gång på gång framhållits att en av de påståenden Peter Brixtofte inte kan acceptera är "Det går inte!".
 
Vi liberaler får inte låta oss påverkas i vår beundran av några enstaka bagatellförseelser. Tvärtom bör vi bjuda in Brixtofte att starta en ny politisk karriär här i Sverige. Då socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson enligt riksdagsprotokollet är en varm anhängare av Brixtofte, förutsätter jag att regeringen gör vad den kan för att på något vis ta denna politiska talang tillvara.

Andra bloggar om: , .


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Bra förslag. Inget förslag och ingen ansträngning för att sparka på dem som redan ligger, får lämnas oprövad.

Postat av: Kurt

Samma politiska häxprocesser ser man ju nu i t ex Israel och Finland. I Israel jagas premiärminister Ehud Olmert av avundsjuka politiker från oppositionen, som inte förstår sig på marknadsekonomi. Och i Finland jagas regeringen också av oppositionen av ren avundsjuka bara för att oppositionens kandidater inte
fick hemliga bidrag från företagare i valkampanjen.

2008-06-03 @ 07:16:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback