Hopp i en mörk tid.

Det skall erkännas att det nu har varit några svarta månader för oss liberaler. Opinionsmätningar har visat på att regeringspartierna har förlorat väljarstöd och populariteten för statsråden har sjunkit. Jag har ägnat mycket tid åt att analysera situationen och lägga fram förslag på åtgärder för en offensiv och modern liberalism.

1. Det måste bli slut på allt hetsjakten på våra politiska företrädare. Det senaste halvåret har massmedierna gått i drev mot även våra mest begåvade politiska företrädare (inte ens adelsmannen och hedersknyffeln
Carl Cederschiöld har skonats!). Bagatellartade förseelser har grävts fram för att misstänkliggöra liberala företrädare. För att komma till rätta med denna ohållbara situation måste vi istället dra nytta av den fria opinionsbildningen och använda den ägarmakt som vi liberaler faktiskt har över betydande massmedier (DN, Svd, GP, Sydsvenskan etc). Aktieägarna borde resolut sätta stopp häxprocesserna och ta sina vänstervridna murvlar i hampan. Tidningscheferna har här en uppgift i att peka ut riktningen för god takt och ton inom journalistiken.

2. Ett stort problem idag är att vi kommit att backa för trycket från det som förmodats vara folkopinionen. Så har t.ex. den förr om åren så frihetsälskande finansministen Anders Borg redan nu deklarerat att det inte blir några skattesänkningar i år. På detta sätt kan till och med våra verkliga kärntrupper komma att lämna skutan. Nej, anfall måste vara bästa försvar. Sänk skatten radikalt i nästa statsverksproposition! Fega pojkar får inte kyssa vackra flickor, som vi sa när jag gick på läroverket.

3. Vi måste emellertid också våga se nya möjligheter för en långsiktig liberal politik. Socialdemokraterna byggde sin socialistiska tyranni på att alla skulle få mer av allt. De arbetslösa skulle få vara arbetslösa utan att det kostade dem något, alla skulle få studera gratis och fångarna skulle få livstids betjäning på pensionatet i Kumla (ja det är så vi kallar anstalten inom kåren). Sedan kunde alla ta springnota och lämna över betalningen till oss höginkomsttagare. Vi liberaler får aldrig falla till föga för slikt pöbelvälde och omoral. Detta kräver också en modernisering av grundlagen, så att även rösträttsförordningen ger incitament till att göra rätt för sig. Med en gradering av rösträtten skulle det finnas morötter för arbete och företagsamhet. Att de principer som tillämpas inom ett aktiebolag kan överföras till det offentliga, är liberalismens elementa. Därmed borde det stå klart för alla och en var att rösträtten måste graderas efter ekonomisk styrka. Naturligtvis måste de kriminella busarna helt uteslutas från väljarkåren. Att denna princip tillämpas i det land som fostrat och utbildat flest Nobelpristagare borde vara bevis nog för dess framgång. Den tyske kommunisten och dramatikern Bertholt Brecht har faktiskt uttryckt det ganska slagkraftigt (ja även en blind höna hittar ibland ett korn!) och sagt att »om de härskande inte är nöjda med folket får man väl välja ett nytt folk«. Genom att förändra styrkeförhållandena inom valmanskåren skulle även en hårt ansatt regering kunna få förnyat mandat.

Se där. Lägger man pannan i djupa veck finner man lösningar, även i tider av mörker. Men om det liberala systemskiftet skall kunna fortsätta krävs det att vi vågar tänka i djärva banor och vända på alla stenar.

Andra bloggar om: , .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback