Socialistisk sjukvård eller socialistiskt sjuk vård?

Min liberale bloggkollega Henrik Alexandersson skriver idag synnerligen insiktsfullt om den svenska sjukvårdens problem: den socialistiska principen "åt envar efter behov" - vilken är vägledande i det svenska systemet - leder till oerhört dålig tillgänglighet för oss som egentligen har råd att betala för bättre kvalitet i vården. Bäst i Europa är istället den österrikiska sjukvården, vilken i större utsträckning organiseras efter liberala principer. Det kan antas att USA, för det fall att man omfattats av studien, hade intagit en tätposition ibland de industrialiserade länderna, eftersom den amerikanska sjukvården nästan uteslutande tillhandahålls i marknadsmässiga former.

Denna insiktsfulla analys från Alexanderssons sida, påminner mig om en s.k. blogpost som jag redan en längre tid hade för avsikt att författa. Saken är nämligen den att den utmärkta idétidskriften Magasinet Neo i sitt senaste nummer hade en mycket läsvärd redogörelse för den svenska sjukvårdens problem, där man visar hur de närmast kommunistiska organisationsstrukturerna inte kommer att stå pall när de demografiska förändringarna börjar märkas av.

I vanlig ordning tar Magasinet Neo bladet från munnen och säger rent ut vad vi andra bara tänker: att vi höginkomsttagare måste tillåtas att gå förbi köerna och på egen bekostnad skaffa oss en bättre vård än den, som tillhandahålls av det offentliga systemet:

"När vi blir rikare vill vi lägga allt mer pengar på det som är viktigast för oss: kunskap och hälsa. Det är tillåtet att satsa pengar på bättre vård av husdjur, så det gör vi. Och vi spenderar allt mer på andra delar av tjänstesektorn, på heminredning och städning. Men att investera i bättre vård eller utbildning är inte möjligt."

Dock har man i Neo - kanske som en eftergift åt den politiska korrektheten - inte vågat föra resonemanget hela vägen. Vad som händer när vi höginkomsttagare tillåts investera mer i vår egen hälsa, utan att tvingas dela med oss till dem, som har det sämre ställt, är naturligtvis att betalningsviljan för den offentligt tillhandahållna vården sjunker. På sikt kommer vi att få se ett återtåg till 1800-talets sjukstugor, där de fattiga erbjuds de allra mest nödvändiga och kostnadseffektiva omplåstringarna. Ett sådant system skulle naturligtvis möjliggöra omfattande skattesänkningar.

Men inte nog med det: i förlängningen leder ökade klasskillnader i vården naturligvtis till ökade klasskillnader i hälsa och förväntad medellivslängd. Om medellivslängden i de lägre befolkningsskikten på sikt sjunker, skulle detta inte bara innebära enorma besparingar i pensionssystemet. Vi skulle vidare få se en förändring i de demokratiska maktförhållandena där eliten - i kraft av sin livslängd och därmed större andel av befolkningen - äntligen skulle återvinna något av den politiska makt man förlorade i samband med den graderade rösträttens avskaffande.

Följaktligen är Magasinet Neos reformförslag ett genidrag som slår ett stort antal flugor i en enda smäll. Låt oss därför hoppas att magasinet har goda kontakter in i maktens korridorer!


Uppdatering: Det är sorgligt att se att självaste Svenska Dagbladet sprider Michael Moores socialistiska myter om sjukvården. Nu måste vi liberaler gå till motattack! Neos och Alexanderssons debattinlägg utgör en bra början.

Andra bloggar om: , , .

Kommentarer
Postat av: Gunnel Larsson

Hej Kurt!
Vet inte om du riktigt menar allvar med det du har skrivit här? Vad är egentligen liberalt? Om du skulle bryta nacken i morgon och inte längre kunna arbeta hårt, hade du haft samma uppfattning då tror du? Du har mycket att vara tacksam för, för du kan ju inte berömma dig av att du är född där du är och inte i en fattig by i ett u-land eller att du inte föddes med ett funktionshinder som kanske hade hindrat dina möjligheter. Är det liberalt att då gå före p g a att dina förutsättningar gör det möjligt för dig?
Tänker inte uppsöka dig om jag behöver en jurist för jag blev mycket kraftigt förvånad över dina åsikter och nu slutade jag att läsa på din blogg!

Postat av: Kurre

Kära Gunnel,
Du behöver inte oroa Dig - om jag behöver en religiös galning tänker jag inte uppsöka Dig heller!
.
Du tycks för övrigt ha missförstått betydelsen av incitament. Jag vill råda bot på utanförskapet i Sverige. Om vi gör levnadsförhållandena något sämre för de fattiga, kommer de att anstränga sig mer för att förbättra sin situation.
Annars finns risken att de blir lata och uppstudsiga. Det är detta som utgör grunden för en liberal politik - och inte den snöda egoism Du tycks vilja tillskriva mig.
.
Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

2007-10-04 @ 10:47:48
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: Sofia

Det här var det sjukaste inlägget jag har läst

2007-10-04 @ 14:53:23
Postat av: Kurre

Kära Sofia,
Din blogkommentar var däremot något av det mest spirituella jag läst på mycket länge. Stort tack för detta tankeväckande bidrag till debatten!
Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

2007-10-04 @ 16:12:47
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: Micke


Äntligen en blogg som inte tvekar.
Snygg tapet!

2007-10-04 @ 19:00:46
Postat av: Angelica

Hej Kurt! Kul att läsa vad du skriver! Jag förstår inte riktigt allt du skriver, men jag tänker att det kanske inte gör så mycket. Jag kanske är lite trött nu.
Det är roligt att läsa din blogg i alla fall! Fast en del kommentarer förstår jag inte riktigt...

2007-10-04 @ 21:49:24
URL: http://angelica64.blogspot.com/
Postat av: Nätkollen

Hej!
Du citeras i veckans Nätkollen hos Agenda!
Nätkollen är Agendas förlängda arm på Internet. Här bevakar vi de just nu mest debatterade frågorna bland såväl bloggare som ledarskribenter och andra debattörer: vilka olika aspekter av en aktuell fråga eller händelse dryftas? Vem tycker vad, vem håller med och vem säger emot?
Den här veckan tar Nätkollen upp sjukvården i samband med Sverigepremiären av Michael Moores film ?Sicko?. Du är en av dem som citeras i artikeln. Gå in och läs mer på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73339&a=931063&lid=puff_931063&lpos=lasMer nu med en gång!
Sveriges Televisions fördjupande samhällsprogram Agenda med programledare Karin Hübinette är i höst tillbaka med 17 nya program. Varje söndag 21.15 i SVT 1 med start 26 augusti. Vårt mål är att utifrån er tittares perspektiv ge kunskap, förklara olika sammanhang och analysera de viktigaste händelserna under veckan som gått och under veckan som kommer i såväl Sverige som runt om i världen.
På vår webbplats, www.svt.se/agenda, publicerar vi materialet som inte fick plats i tv-sändningen. I våra forum kan du tillsammans med många andra enkelt diskutera och debattera de ämnen som vi tar upp och i Nätkollen bevakar vi vad som florerar i bloggosfären och på andra arenor på nätet.
Surfa in på sidan och ta en titt själv!
/Nätkollen
www.svt.se/agenda

2007-10-05 @ 14:29:42
URL: http://www.svt.se/agenda
Postat av: astrid boman

Underbart Rantzen !
Du har på ett utomordentligt sätt visat nyliberalismens och neokoncervatismens sanna ansikte utan politiska förskönande omskrivningar.Du skriver exakt vad Dinesh D`Souza och Marvin Ovalski skriver i sina böcker.De anser att fattidom beror på bristande moral och ej ett ojämlikt samhälle. Dessutom vill de inte ha kvinnor i politiken.Deras tankar och skrifter är grundläggande för neo-konservatismen. Studerar du denna ideologi finner du att den är helt liktydlig med nazisternas.Nog är du trött Rantzen som inte ens märker att du är nasse.

2007-10-08 @ 09:56:25
Postat av: Kurre

Råder det på vänsterkanten en så total brist på sakargument att man måste ta till påhopp av detta slag? Det ser illa ut för vänstern...

2007-10-08 @ 15:47:11
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: astrid boman

Inte alls Rantzen.Det är inget påhopp. Det är tyvärr den bistra sanningen att neo-konservatismen och nazismen går hand i hand.Jag vill att du studerar ideologierna lite närmare så kanske du också ändrar uppfattning. För inte tror jag att du anammar den nazistiska tanken när du väl medvetandegjorts om att det är det neo-konservatismen handlar om.Regeringen ska inte vara öppet rasistisk däremot kommer alla fastighetsägare, alla företag tillåtas att sovra efter hudfärg och etnisk tillhörighet. Visserligen försöker B-usch Cheney adimistationen dölja den rasistiska tanken med en svart kvinna som utrikesminister.Argumenten tryter inte Rantzen men nu måste jag laga mat åt min familj. Ha det !

2007-10-08 @ 16:24:30
Postat av: Angelica

Man får gratulera till uppmärksamheten! Ditt idoga arbete med denna bloggen verkar sätta sina spår. Det är roligt! Däremot förstår jag inte att folk som inte förstår hur du tänker orkar eller vill ta sig tid att posta kommentarer till dig.
Nåväl. Det finns så många olika människor. Du ska inte bry dig om allt!

2007-10-08 @ 16:59:56
URL: http://angelica64.blogspot.com/
Postat av: Kurre

Astrid Boman,
Utan att presentera ett enda belägg upprepar du ditt fullständigt vettlösa påstående att nazism och neo-konservatism är samma sak. Därmed förringar du en av de största förbrytelserna mot mänskligheten som någonsin begåtts, och gör därmed avkall på alla anspråk på att bli tagen på allvar. Diskussionen är därmed avslutad för min del.
Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

2007-10-08 @ 17:47:59
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: astrid boman

Jag har inte möjlighet att på denna sida presentera
hela ideologin. Den rasistiska tanken finns i både Ovalskis och D`souzas skrifter som är grundläggande för neo-konsernvatismen. Jag kan bara rekommendera dessa skrifter till läsning. Jag vill också rekommendera The Projekt for The New American Projekt. 98 sidor lång skittråkig läsning men väl så viktig om man vill förstå världens gång och se vart vi är på väg.Jag tror inte att du förstått Rantzen och har du förstått men fortfarande försvarar neo-konservatismen är du bara att beklaga. Jag återkommer om en tid om du fortfarande har din blogg kvar och om vi båda lever och har hälsan.Till dess Lev väl och låt inte mörkermännens tankar fördunkla ditt sinne. Var empatisk, var medkännande var medmänniska.

2007-10-08 @ 19:30:37
Postat av: Jonas

Astrid, bra svar/inlägg du skrivit på http://www.skp.se/blogg/ !

2007-10-09 @ 01:58:53
Postat av: astrid boman

The Project for the New American Century hette skriften du borde läsa. Ursäkta felskrivningen

2007-10-09 @ 09:28:20
Postat av: Gunnel Larsson

Efter min kommentar långt upp här där jag inte hade tänkt återvända hit så kikade jag ändå inom och fick se din gentemanna mässiga och liberala fritänkande kommentar om min kristna tro. Om du är folkpartist så fanns kristen tro verkligen med i värderingarna från starten, vad jag minns. Du får tro precis vad du vill och du får också uttrycka dig precis som du vill, så får var och en bedömma.

2007-10-15 @ 03:25:28
Postat av: olof

Ha, ha, underbart det är humor.

2007-12-05 @ 18:24:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback