Rök ut socialismen!

Stämningen här i Vellinge präglas idag av chock, missmod och bestörtning. Den lokala gymnasieskolan Sundsgymnasiet härjades under natten till onsdagen av en brand, som även spreds till vårdcentralen och folktandvården. Skadorna värderas till över hundra miljoner kronor och de lokala beslutsfattarna söker nu febrilt efter möjligheter att driva verksamheterna vidare annorstädes.

Personligen tycker jag denna brand är ett utmärkt exempel på den offentliga sektorns slöseri. Om skola, vård och tandvård drivits av privata företag på en fri marknad, hade en dylik brand med största sannolikhet inte kunnat uppstå. Det är svårt att föreställa sig att privata företag med vinstintresse hade handskats så ofattbart vårdslöst med sin egendom. Följaktligen blir den förödande branden i Vellinge i sig ett argument för privat tillhandahållande och finansiering av välfärdstjänster.

Således är det som det brukar vara - att Vellinge visar vägen! - även om det kan vara svårt att inse en dag som denna.

Kommentarer
Postat av: Karl S

Hur menar du då? Även om dessa instanser hade drivits privat hade de med största sannolikhet legat där de låg idag och blivit lika brandhärjade. Inget ont om privat drivna vård/skola inrättningar.

2007-10-18 @ 01:31:36
Postat av: Kurre

Bäste Karl,

Förvisso kan det antas, att lokalerna ifråga varit belägna på samma plats även i ett system med privata välfärdstjänster. Skillnaden ligger snarare däri, att privata entreprenörer har ett direkt incitament att vårda sin egendom, vilket inte är fallet för motsvarande offentliga inrättningar. Således är det inte svårt att föreställa sig, att en privat skola eller vårdgivare medelst nattvakter och alarmanläggningar hade skyddat sig mot brandstiftare.

Vidare finns det skäl att reflektera kring vad nämnde brandstiftare kan tänkas ha haft för motiv. Det ligger därvid nära till hands att anta, att branden i slutändan är ett uttryck för det utbredda missnöje, som den socialistiskt organiserade skolan ger upphov till. Det är min fasta övertygelse, att den socialdemokratiska flumskolan skapar frustration även i en välskött och trivsam kommun som Vellinge.

Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

Postat av: Magnus

Kurre: du har aldrig hört talas om att larm kan kopplas ifrån? För övrigt brinner julbocken i Gävle nästan varje år trots att den är finasierad av stadens köpmän och butiker och trots hårda säkerhetsåtgärder och sprinklersystem.

Och om nu barnomsorgen abslout inte får drivas av samhället (det har aldrig rått något förbud mot privatdrivna dagis eller lekis i Sverige) borde vi inte då också kräva att brandkåren blir privatägd? Det fattar väl alla att det kommunala brandvärn vi har idag uppmuntrar att gamla halvsega gubbar får finnas kvar som brandmän alldeles för länge?!

2007-10-18 @ 15:36:29
Postat av: Kurre

Magnus,

Nu missförstår Du mig faktiskt. Jag är fullt medveten om att bränder inträffar även i kapitalistiska samhällen. Min poäng var att sannolikheten för bränder är lägre då det finns en tydlig incitamentsstruktur, vilken saknas i ett socialistiskt system.

Att privatisera brandkåren låter som en bra idé, som också tidvis praktiserats i Sverige.

Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

2007-10-18 @ 16:05:30
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: Varg i Veum

Ja, vad bra med privata brandkårer ! Då kan man ringa runt och kolla upp vem som rycker ut till lägsta pris när det brinner. Varför inte polisen också? "Jo god dag Jag har inbrott i min villa. Hur mycket tar ni för att fånga inbrottstjuven? Jaså, är det inte lönsamt Ni tar alltså bara bankrånare, Adjö då polisen."

2007-10-18 @ 20:47:33
Postat av: Magnus

Hörde en gång en stormrik man från Pakistan som flyttat ill England med sin familj. I en radiointervju var han djupt upprörd över den diskriminering och orättvisa han utsattes för när hans son skulle söka till universitetet: "Ni säger att det här är ett fritt land, en demokrati, men jag kan inte köpa min son en plats på den och den attraktiva utbildningen i cambridge. I pakistna hade det varit självklart att man tilläts stötta begåvade unga män som vill åt ett ebestämt håll, det tjänar både de och lärosätet på "
Det uttalandet är ett kul typexempel på vad som händer bär man bara ser individuella särintressen och plänböcker.
Många moderater här i Svedala menar också mer eller mindre tydligt att karismatriska, snygga och köpstarka personer har rätt att sätta sig över lagar och regler.

2007-10-19 @ 14:02:53
Postat av: VARG i VEUM

Visserligen påstår den här mannen att han är från Vellinge men så populistisk kan inte ens en Vellingebo vara. Och han är alldeles för korkad för att vara advokat.Jag undrar om han vill svärta ner Vellingeborna ? I så fall gör han det med besked.

2007-10-20 @ 17:40:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback