Norberg om Kärnborg om Klein

Jag läste idag med stor behållning hur Johan Norberg på sin blog gör upp med det sammelsurium av dimridåer och kommunistpropaganda som den förvirrade DN-journalisten Ulrika Kärnborg sprider i en recension av den socialistiska debattrisen Naomi Kleins nya bok. Precis som jag i föregående inlägg påpekat, måste vi liberaler ständigt räkna med att få våra ädla idéer förvanskade och förlöjligade av individer, vilkas förståndsgåvor icke räcker till, för att begripa de liberala grundsatsernas logiska nödvändighet.

Icke desto mindre infinner sig frågan huruvida Norberg i ett avseende gör liberalismen en otjänst, nämligen i sina försök att skyla över framlidne ekonomiprofessor Milton Friedmans omfattande samröre med Chiles likaledes framlidne före detta president Augusto Pinochet. Om vi liberaler ansluter oss till vänsterns demonisering av Pinochet och dennes ledarskap, kommer vi att tvingas till ständiga brandkårsutryckningar av detta slag så snart oseriösa vänsterelement söker svärta ned Friedman för dennes samarbete med den chilenska regeringen.

Dessa brandkårsutryckningar är inte bara tröttsamma, de kommer dessutom att falla tillbaka på oss liberaler själva. Vi får nämligen mycket svårare att förklara förtjänsterna hos den liberala ekonomiska politik som Pinochet så kompromisslöst genomförde - och som är den viktigaste förklaringen till att den chlienska ekonomin idag är den mest dynamiska i Latinamerika. Det är viktigt att komma ihåg, att Pinochets hårdföra men konsekventa styre i vissa delar var en nödvändig förutsättning för de liberala reformerna.

I Norbergs fall torde medverkan till en demonisering av Pinochet dessutom falla tillbaka på den personliga trovärdigheten. Norberg är som bekant verksam vid den mycket framgångsrika amerikanska tankesmedjan Cato Institute, vilken i det förgångna gjort lovvärda insatser för att rehabilitera före detta ministrar från Pinochets kabinett. Därmed torde Norberg lämna dörren öppen för synnerligen obehagliga guilt-by-association-resonemang. Det som ser ut som en ärorik insats för att rädda Milton Friedmans eftermäle blir på så vis i förlängningen bara ett pinsamt självmål. Nej, jag är starkt övertygad om att vi liberaler kan bättre än så!

Personligen skulle jag därför vilja föreslå en alternativ strategi för hur vi liberaler ska förhålla oss till det chilenska exemplet. Istället för att fokusera på de eventuella människorättskränkningar som Pinochets regering kan tänkas ha gjort sig skyldig till - och vilka till yttermera visso främst tycks ha inträffat i samband med att tyrannen Allende störtades - borde vi fokusera på vad som fanns före och vad som kom efter Pinochet. General Pinochet räddade Chile undan statsfinansiellt kaos och ett kommunistiskt maktövertagande och såg till att de omfattande ekonomiska friheterna på sikt kunde kompletteras med motsvarande politiska friheter. Därmed framstår den chilenske ledaren i historiens ljus inte som den despot vänstern vill göra honom till, utan som en sann frihetskämpe.

Andra bloggar om: , , .

Kommentarer
Postat av: Thomas

"Vi får nämligen mycket svårare att förklara förtjänsterna hos den liberala ekonomiska politik som Pinochet så kompromisslöst genomförde - och som är den viktigaste förklaringen till att den chlienska ekonomin idag är den mest dynamiska i Latinamerika"

Menar du att de "försvinnanden" som skedde i Chile var motiverade för att ekonomin skulle komma på fötter? Ett citat ur Nationalencyclopedin:

"En våg av i C. aldrig skådad terror skakade landet och resulterade i att tusentals chilenare mördades, försvann eller gick i landsflykt."

Men ett "kompromisslöst genomförande" kanske kräver vissa offereller? Kära du, du bekräftar ju rakt av det som står i Ulrika Kärnborgs artikel:

"Den neoliberala utopin bär starka likheter med marxismens, och är lika hänsynslös som den."

Om dina politiska åsikter är representativa för din yrkeskår blir jag mycket, mycket, mycket orolig.......

2007-10-28 @ 10:03:29
Postat av: Kurre

Bäste Thomas,

Allt som står i Nationalencyklopedin är inte per automatik sant, jag hoppas att Du är medveten om detta. Men det är inte detta som är huvudpoängen; huvudpoängen är att jag föreslår en strategi för hur vi liberaler ska kunna hylla Milton Friedman och det chilenska undret utan att fastna i ständiga diskussioner kring president Pinochets i och för sig beklagliga misstag på människorättsområdet. Det handlar således inte om fakta, utan är en strategisk diskussion om hur vi kan framhålla det föredömliga i de hårdföra liberaliseringarna, utan att för den skull misstänkliggöras av oseriösa vänsterelement, som söker plocka billiga poänger på vårt samröre med chilenska dignitärer.

Får jag föreslå att Du framledes läser mina inlägg mer noggrannt innan Du kommenterar på dem. Det blir enklare så - för alla parter.

Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

Postat av: Thomas

Jodå, jag vet att allt som står i Nationalencyclopedin inte nödvändigtvis är sant. När Du talade om "demonisering av Pinochets ledarskap" så är det inte särskilt långsökt att tolka det som att Du vill tona ner de brott som han anklagades för, då det ju främst är detta man förknippar hans namn med. Och eftersom han dessutom undvek att inställa sig inför domstolen sedan hans immunitet upphävts så verkar det ju rimligt att han faktiskt var skyldig. En oskyldig man , eller en sann frihetskämpe som du säger, har ju inte något att frukta, åtminstone inte i ett så bra land som Chile om man skall tro på vad du säger.

Jag tycker du är naiv om du inte inser att det är problematiskt att prisa en person som sannolikt var en hänsynslös massmördare. Det är självklart mycket lättare att genomföra reformer om man inte skyr några medel och struntar i demokratiska spelregler, så frågan är om man kan bortse från Pinochets mindre trevliga sidor när man bedömer hans eventuellt mer lyckade prestationer.

Efter att ha läst dina inlägg på

http://www.isk-gbg.org/99our68

så är jag inte bara mycket, mycket orolig utan skräckslagen. Jag ångrar att jag överhuvudtaget fick se din blogg.

2007-10-28 @ 21:03:42
Postat av: Kurre

Bäste Thomas,

Tyvärr gör dina bristfälliga kunskaper det svårt att föra en seriös debatt. Pinochet undvek inte att inställa sig vid någon chilensk domstol, men förklarades ofta oförmögen att göra så p g a sviktande hälsa. Jag vill heller alls icke tona ned de misstag som tycks ha begåtts inledningsvis under Pinochets tid som president. Allt jag säger är att vi liberaler borde försöka förskjuta fokus mot andra aspekter av Pinochets gärning som president.

Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

2007-10-28 @ 21:44:03
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: Bruno K Böijer

"Jag vill heller alls icke tona ned de MISSTAG som TYCKS ha begåtts INLEDNINGSVIS under Pinochets tid som president."

Självmotsägelse, någon?

2007-12-06 @ 16:51:00
Postat av: Bruno K Böijer

Tar tillbaka allt jag sagt. Blev precis varse, via Norbergs braiga blogg, att detta är en parodi.

2007-12-06 @ 16:55:41
Postat av: JMN

Man kan alltid vända lite på det:

Jag vill heller alls icke tona ned de misstag som tycks ha begåtts inledningsvis under Stalins tid som president. Allt jag säger är att vi kommunister borde försöka förskjuta fokus mot andra aspekter av Stalins gärning som president.

2007-12-26 @ 23:27:53
Postat av: Thomas Tvivlaren

JMN: Men nu begår du ju precis samma misstag som Kurre vill undvika när du sammankopplar Pinochet med Stalin. Rättning i de liberala leden om jag får be! Lämpligt är väl istället att poängtera Pinochets coolhetsfaktor. Pinochet med mörka solglasögon slår ju allt... Definitionen på macho! Det är sådant som borde poängteras och inte ett och annat litet missöde vid inledningen av den blomstrande chilenska ekonomin. Allt enligt den liberala devisen "man måste knäcka några ägg för att göra en omelett".

Som sann entreprenör så kan jag inte låta bli att tänka mig t-shirts med bild på solbrillsbeklädd Augusto och texten "Pinochet? Machochet!". Se där en försenad julklapp till den som bahagar sätta den i verket!

Vänligen,
Gösta Schlangenmann
Danderyd

2007-12-30 @ 12:46:55
URL: http://www.thomastvivlaren.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback