Frivillighetens väg.

Via en socialdemokratisk blogg stötte jag på en diskussion i Borås om tiggeri. Det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Palmén har i lokalpress gått ut och krävt att tiggare ska köras bort. Den borgerliga oppositionen är emot. Konfronterad med sina uttalanden säger Palmén

"Jag sa det av humanitära skäl. Ingen ska behöva tigga. Jag såg ett barn som tiggde i Borås en gång och det kändes fruktansvärt."

Detta visar väl tydligt socialdemokraternas hyckleri. Först skapar man ett arbetslöshetsproblem och ett utanförskap utan motstycke i den svenska historien och sedan, när folk försöker finna utvägar ur misären, ska de straffas för detta.

Men det socialdemokratiska kommunalrådets uttalande har också en djupare, ideologisk dimension. Tiggeri är frivilliga transaktioner mellan människor. Det bygger på frivillighet från givaren, som själv bestämmer hur mycket och till vem han ger. Men - och detta förbises ofta - det bygger också på frivillighet från mottagarens sida. Denne slipper krav på motprestationer och förnedrande snokande från illvilliga socialsekreterare.

Tiggeri är alltså marknadsekonomins sätt att råda bot på fattigdomsproblemet. Det är en spontan ordning som funnits långt före det socialdemokratiska folkhemmet. Det är alltså inte förvånande att socialdemokraterna kämpar emot detta system med näbbar och klor. De vill göra människor till offer och ha monopol på barmhärtighet.

Vi frihetsvänner bör därför visa var vi står. Vi kan alla dra våra strån till stacken genom att avvara en liten penning närhelst vi stöter på tiggare. Låt oss se till att det nya året går i frihetens och barmhärtighetens tecken!

Detta inlägg har pingats till intressant.se. Andra bloggar om: , ,

Kommentarer
Postat av: RM

"Först skapar man ett arbetslöshetsproblem och ett utanförskap utan motstycke i den svenska historien och sedan, när folk försöker finna utvägar ur misären, ska de straffas för detta."

"Tiggeri är givetvis ingen ?naturlig väg ur arbetslösheten?. Men det är ett modernare och effektivare sätt att hantera fattigdomsproblemet än socialbidrag och a-kassa."

Haha... Finns du på riktigt eller är det här ett skämt?

2007-01-20 @ 13:45:33
Postat av: Kurre

Det var det fräckaste... Hur vore det om du försökte föra en debatt i sak?

Postat av: ClaesW

"Vi kan alla dra våra strån till stacken genom att avvara en liten penning närhelst vi stöter på tiggare. Låt oss se till att det nya året går i frihetens och barmhärtighetens tecken!"

Kommentarer överflödiga. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

2007-01-30 @ 15:52:18
Postat av: Kurre

Jaa du Claes, om du inte redovisar dina argument är det ju lite svårt att föra en debatt i sak.

2007-01-30 @ 16:55:43
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: August Torngren Wartin

*Host* *Harkel* Pinsamt.
Bäste Kurre.
Det finns flera moderater som gjort sig kända som förespråkare av förbud mot tiggeri, vilket du förhoppningsvis känner till. Såg en av dem i en debatt för kanske fyra år sedan. Han Carl Axel Roslund tror jag att det var.
Läs mer här:
http://www.yelah.net/news/20070408163925
''Denne slipper krav på motprestationer och förnedrande snokande från illvilliga socialsekreterare.''
Men gud, du måste verkligen skämta, annars är du så världsfrånvänd att jag inte kan göra annat än att instämma i det ClaesW skriver.

2007-04-30 @ 15:55:49
Postat av: Kurre

Äntligen något som ser ut som ett argument mot min ståndpunkt. Det finns alltså moderater som vill förbjuda tiggeri. Jaha. Det finns moderater som har fel i många frågor - jag vet inte om det är så särskilt klokt att rätta sig efter dem?

2007-05-02 @ 00:12:39
URL: http://kurranz.blogg.se
Postat av: August Torngren Wartin

Men det är ju exakt det du själv gör, när du drar hela socialdemokratin över en kam: ''Detta visar väl tydligt socialdemokraternas hyckleri. Först skapar man ett arbetslöshetsproblem och ett utanförskap utan motstycke i den svenska historien och sedan, när folk försöker finna utvägar ur misären, ska de straffas för detta.''

Jag svarar: Det finns socialdemokrater som har fel i många frågor - jag vet inte om det är så särskilt klokt att rätta sig efter dem?

2007-05-02 @ 16:40:23
Postat av: August Torngren Wartin

Sedan vill jag gärna att du utvecklar följande påstående en smula:

''Denne slipper krav på motprestationer och förnedrande snokande från illvilliga socialsekreterare.''

Socialsekreterare är alltså illvilliga, och tiggeri är ett modernare och effektivare sätt att hantera fattigdomsproblemet än socialbidrag och a-kassa?

Antar att du tog bort det där tramset om a-kassan från inlägget, efter att blivit hånad av RM? Stämmer det?

Du menar alltså att under den tiden min far gick arbetslös borde han ägnat tiden åt att tigga istället för att gå på a-kassa?

2007-05-02 @ 16:45:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback