Fokus på formell makt.

Nyhetsmagasinet Fokus har producerat en rangordning av Sveriges hundra mäktigaste. Precis som den socialistiske blog-skribenten ProMemorian menar jag, att formella maktpositioner fått lite väl stort genomslag i rankingen. Detta leder i vissa delar till tveksamma resultat - såsom t ex att inkvoterade kvinnor, ungdomar och homosexuella tillmäts en orealistiskt stor makt. Ett annat sådant misstag i hanteringen har undertecknad försökt åtgärda här.

Andra bloggar om: , .

Kommentarer
Postat av: David

på vilket sätt tillmäts ungdomar orealistiskt stor makt? de är nämligen allt annat än dominerande på listan. frågan är kanske snarare: vad menar du med 'ungdomar'? under 40 år?

2007-11-05 @ 18:33:55
Postat av: Kurre

Bäste David,

Maria Wetterstrand, Birgitta Ohlsson och Nyamko Sabuni har alla de gemensamt att de nått sina positioner tack vare att de är unga, energiska och bildsköna flickor - däremot har deras respektive positioner mycket lite med kompetens att göra.

På listan utelämnar man å andra sidan en rad oerhört inflytelserika och kompetenta medelålders män, såsom t ex Anders Björck, Gunnar Hökmark, P J Anders Linder och undertecknad; för att bara ta några framträdande exempel från den politiska debatten.

Som du kanske noterat är det ännu tunnare beträffande företrädare för det privata näringslivet. Dessutom framstår det som en skymf mot familjen Wallenberg att dess båda representanter hamnar under stolpskott som Wanja Lundby-Wedin och Margot Walltröm.

Därmed torde det stå klart att urvalet är beklagligt skevt. Dock kanske det ger en fingervisning om vilka som uppfattas som mäktiga inom den vänstervridna journalistkåren.

Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

Postat av: Carl

Hur kan det vara vänstervridet när det är heklt inriktat på formell makt? Ett vänstervridet perspektiv skulle ju försöka visa var den verkliga makten i samhället ligger, nämligen den informella näringslivsmakten. Det här är tvärtemot en högervriden töntlista.

2007-11-08 @ 12:37:30
Postat av: Kurre

Bäste Carl,

För det första är listan inte uteslutande baserad på formell makt - men min kritik tog sin utgångspunkt i det faktum, att mången politiker som kvoterats in till sin post hamnar orealistiskt högt upp på listan.

Du har rätt i, att vänstern i sina försök att misstänkliggöra de ansvarsfulla män som ser till att vi får mat på bordet, i sina beskrivningar ofta förstorat näringslivets makt till närmast groteska proportioner. I den meningen har den aktuella listan naturligtvis ingen slagsida åt vänster. Dock skulle som sagt jag tro, att de inkvoterade ungdomar och kvinnor som hamnar högst är just de, som Fokusredaktionens vänstervridna journalister uppfattar som mäktiga.

Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén

2007-11-08 @ 13:12:17
URL: http://kurranz.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback