Dags att avskaffa första maj

Det är åter dags för socialisternas årliga firande av första maj. I Vellinge är vi som tur är förskonade från dessa mässingsorkestrar och svavelosande appeller mot demokratin och den fria företagsammheten. Men runt om i landet hålls dessa obehagliga politiska möten och demonstrationstågen hindrar biltrafiken, bara för att socialdemokrater och kommunister ska kunna föra fram sin propaganda. Man skäms inte för sig, utan ställer krav på alla slags förmåner (fler pappamånader, inkomstkompensation för vård av sjuka barn, höjt bistånd etc), och har dessutom mage att kräva att allt detta ska bekostas med hjälp av höjda skatter för oss ansvarskännande höginkomsttagare. Till råga på allt är detta problematiska beteende sedan decennier sanktionerat geno att första maj blivit en allmän helgdag. På arbetarnas dag duger det tydligen inte att arbeta. Istället ska industrins produktivitet tvingas stå tillbaka för att dessa otacksamma arbetare ska få en hel dag på sig att antingen slå dank eller ropa socialistiska slagord. Det är hög tid att vi liberaler gör något åt denna för Sverige så pinsamma tradition. Det finns en hel del som vi alla kan göra i det lilla. Personligen ser jag varje år till att styra advokatkontorets ärenden på så sätt att det infaller en extra hög belastning i just veckan för första maj. Min sekreterare blir således alltid så överbelamrad av arbete att hon tvingas att jobba extra under helgdagen. Det kan tyckas vara en liten åtgärd. Men om vi alla hjälps åt att på olika sätt förmå arbetare att verkligen arbeta första maj, så kommer demonstrationstågen med tiden bli allt glesare.

 

Men vi måste samtidigt ha en mer långsiktig strategi för att avskaffa första maj som helgdag. Det vore fullt rimligt att byta ut denna helgdag till förmån för ett datum som istället förknippas med liberalism, företagsamhet och respekt för äganderätten. Som en av Sveriges mest tongivande samhällsdebattörer har jag tagit på mig ansvaret att föreslå några datum som rimligen borde kunna ges status som allmän helgdag:

4 oktober. Detta datum har blivit symbolen för kampen mot socialismen. 1983 samlades detta datum tiotusentals frihetsälskande människor runt om i landet för att protestera mot LO:s förslag om att avskaffa marknadsekonomin genom löntagarfonder.

11 september. Här finns det dubbla anledningar att fira. Dels blev detta datum, genom de millitanta muhammedanernas terroristattacker mot frihetens främsta symboler 2001 (World Trade Center och Pentagon) upptakten till en internationell demokratiseringskampanj. Afghanistan och Irak är bara början. Iran och Syrien står redan på tur. Men den 11 september 1973 var också datumet för störtandet av den chilenske socialistiska diktatorn Salvador Allende och därmed startskottet för det ekonomiska under som inte bara kommit Chile till del, utan också blivit ett föredöme för liberaler världen över.

14 maj. Dagens svenska regering och EU-domstol är inte de första att tydligt markera vikten av en fri arbetsmarknad och marknadsmässig lönebildning. Den 14 maj 1931 markerade dåtidens vänner av marknadsekonomin, i den lilla ångermanländska byn Ådalen, vikten av dessa principer. Här hade en folkmobb tagit sig rätten att egenmäktigt vilja hindra utländsk arbetskraft att slå sig in på den svenska arbetsmarknaden. Otacksamma arbetare med orimliga löneanspråk gav sig ut att demonstrera, men slogs tillbaka av den svenska militären. Militärernas tappra kamp om den oregerliga folkmobben har blivit en ärorik legend för alla oss som tror på frihetens och äganderättens okränkbarhet.

6 april. Dick Erixon-dagen. På initiativ av den ansedde advokaten Kurt G. Ranzén klädde sig år 2008 stora delar av Sveriges mest högproduktiva befolkningsskikt i blått, för att visa sitt engagemang för att den rikligt meriterade forskningspolitiske experten Dick Erixon skulle dubbas till forskningschef för tankesmedjan Fores. Manifestationen blev ett ovedersägligt bevis om att de liberala idéerna alltjämt finner genklang i det svenska folkdjupet.

Jag hyser mycket goda förhoppningar om att regeringen under innevarande mandatperiod till Sveriges riksdag överlämnar en proposition för att åtminstone något av dessa uppräknade datum ges status som allmän helgdag.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback